A daganatok kialakulásáról röviden

771
HOZZÁSZÓLÁS:

Minden rákfajta a sejtjeinkből, saját szervezetünk építőköveiből indul ki. A rák kialakulását akkor érthetjük meg, ha tudjuk, hogyan lesz a normális sejtből daganatos sejt. A testet sokféle sejt építi fel, amelyek normális körülmények között szabályosan növekednek, majd osztódnak, így újabb sejtek születnek.

Ez a folyamat a szervezet egészséges működésének feltétele, ám ez a folyamat olykor tévútra kerül – a sejtek szakadatlanul osztódnak, és olyan új sejteket hoznak létre, melyekre a szervezetnek semmi szüksége. Az így képződő szövethalmazt tumornak vagy daganatnak nevezzük.

A daganatok lehetnek benignusak (jó-indulatúak) vagy malignusak (rossz-indulatúak):

A jóindulatú daganatra nem is illik a rák elnevezés, ez ugyanis rendszerint eltávolítható, és legtöbbször nem újul ki. A belőle származó sejtek nem terjednek tovább a test más részeire, és ami a legfontosabb, a jóindulatú prosztatadaganat nem veszélyezteti az életet. prosztatarak-prosztatagyulladas-06

A benignus prosztata hiperplázia (BPH) nevű elváltozás lényege a prosztata sejtjeinek rendellenes, de jóindulatú növekedése. A prosztata megnagyobbodik, ezáltal összenyomja a húgycsövet és a hólyagot, így akadályozza a vizelet normális elfolyását.

Magyarországon a 60-70 éves férfiak 70%-ánál, a 80 év felettiek 85%-ánál kimutatható az elváltozás, de tüneteket csak az esetek kb. egyharmadában okoz. Ha a tünetek súlyosak, a beteg kezelésre szorul. Tudjon meg többet a BPH-ról ITT! >>>

Rosszindulatú daganat esetében már rákról beszélhetünk!

A daganatos szövetet kóros sejtek alkotják, melyek szabályozatlanul és rendszertelenül osztódnak.

Ráterjedhetnek a környező szövetekre és szervekre, károsíthatják azokat, sőt a malignus tumorból kiszabadulhatnak a vérkeringésbe és bekerülhetnek a nyirokrendszerbe, melynek következtében az eredeti (primer, elsődleges) daganat más szervekbe is átterjedhet, hogy ott másodlagos (szekunder, másodlagos) daganatot, ún. áttétet hozzon létre.

Ha a prosztatarák túlterjed a prosztatán (metasztatizál), a tumorsejtek gyakran a közeli nyirokcsomókban jelennek meg. Ha a rák elérte ezeket a csomókat, az azt jelenti, hogy a daganatsejtek a szervezet egyéb részeibe -távolabbi nyirokcsomókba, más szervekbe, például a csontokba, a húgyhólyagba vagy a végbélbe – is eljuthatnak. Amennyiben a rák a kialakulás helyéről a szervezet egy másik részére terjed, az új helyen létrejövő daganat sejtjeinek típusa és neve megegyezik az elsődleges daganat sejtjeinek típusával. Például, ha a prosztatarák a csontokra terjedt, az új tumor sejtjeit is prosztataráksejteknek nevezzük (a betegség a prosztatarák csontáttéte, nem pedig csontdaganat).

771
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]